1.jpg
2.jpg
6.jpg
4.jpg
5.jpg
Bessengeluk: snoepjes uit eigen tuin
15-07-2025
 Wat is er heerlijker dan een rondje doen in de tuin en een versgeplukte aardbei of rode bes proeven of wat frambozen oogsten voor in de yoghurt? Bessen in de tuin, dat is puur plezier en genieten. Ze zijn niet alleen lekker, ook gezond, boordevol vitaminen, antioxidanten en vezels.

Bessen passen perfect in een natuurlijke tuin, want de bloemen voorzien bijen en vlinders van voedsel met nectar en stuifmeel en de vruchten worden dan weer gesmaakt door vogels en kleine zoogdieren. De meeste bessenstruiken zijn zelfbestuivend, wat betekent dat je in principe genoeg hebt aan één plant om vruchten te dragen – mits er voldoende bestuivers actief zijn. Heb je voldoende plaats, dan loont het toch om meerdere struiken en liefst van verschillende rassen aan te planten. Door kruisbestuiving krijg je een betere opbrengst, mooiere en grotere vruchten, een langere oogstperiode én meer genetische variatie.

Onder kleinfruit verstaan we fruitsoorten die groeien aan struiken of lage bomen en relatief kleine vruchten produceren. Door hun compacte groei zijn ze ideaal voor elke tuin, zelfs in potten op een terras of balkon. Ze vragen weinig onderhoud en geven snel veel terug. Een grote meerwaarde dus voor elke ecologische tuin.

Framboos, braam en Japanse wijnbes behoren tot het Rubus-geslacht van de rozenfamilie. Ze dragen vaak doornen (al bestaan er ook doornloze rassen) en groeien met lange stengels die geleid of opgebonden moeten worden. Frambozen maken worteluitlopers en kunnen zich snel verspreiden, terwijl bramen en Japanse wijnbes meer klimmen. Vooral bramen kunnen veel plek innemen als je ze niet intoomt. Rode, zwarte, kruis- en jostabessen behoren tot het Ribes-geslacht. Dit zijn compacte, bossige, opgaande struiken die ook goed solitair kunnen staan. Kruisbessen blijven iets lager en breder van vorm.

series02.jpg

Een greep uit onze favorieten:
  • Framboos – Mijn persoonlijke favoriet! Combineer zomer- en herfstframbozen voor een oogst van juni tot september.
  • Braam – Grote, sappige zwarte bessen aan t eind van de zomer. Let op: bramen kunnen flink woekeren en kunnen daarom best op draad gespannen worden
  • Japanse wijnbes – Een kleine, glanzende, kleverige vrucht met frisse smaak, visueel een echte blikvanger. De fragiele vruchten moet je wel vlug na de pluk eten.
  • Rode (aalbes) en zwarte bes (cassis) – Trosjes witte, rode, roze of zwarte bessen. Rode bessen zijn wat zuurder, maar alle bessen zijn heerlijk in een coulis bij ijs. Tip: coulis kan je makkelijk invriezen als de oogst piekt.
  • Jostabes – Een doornloze kruising tussen zwarte en kruisbes. Lichtzuur, zeer geschikt voor jam, gelei en sap.
  • Kruisbes – In groen, geel of rood. Friszuur tot zoet. Ouderwets lekker, al zijn de stekels soms een uitdaging bij het plukken.
  • Blauwe bes Dit is het Amerikaans neefje van onzelaaggroeiende wilde bosbessen. Ze hebben grotere en zoetere vruchten, houden van zure grond en groeien traag. Maar zeker het wachten waard.
  • Aardbei – Overheerlijk, vermeerdert snel en ideaal voor in potten op balkons en in stadstuinen.
  • Druif – Klimplant met prachtig blad, perfect voor pergola’s en zonnige muren.
  • Vijg – Sappig, zoet, voedzaam. Rauw of verwerkt, een ware traktatie!
Voor deze blog houden we het bij de klassiekers, al kan je natuurlijk exotischer gaan met kiwibes, loganbes of taybes (kruising braam & framboos), kiwi, gojibes of honingbes. De keuze van bessen en hun talrijke variëteiten zijn eindeloos en dat maakt het net zo boeiend, wij zijn zelf ook nog volop op ontdekking.

Ook zin in  gezonde tuinsnoepjes? Hier nog enkele tips: kleinfruit plant je best tussen half november en februari, op een zonnige plek met minimum 6 uur zonlicht, beschut van de wind en  op een goed waterdoorlaatbare grond. Je geeft een 3tal keer per jaar compost en afhankelijk van de soort snoei je na de vruchtzetting takken terug of in de winter. Je houdt best de struiken luchtig zodat het zonlicht kan doordringen voor een goede productie. 

Frank heeft intussen ook zijn certificaat 'Diversifruit' als snoeier fruitbomen en kleinfruit op zak, dus contacteer ons zeker voor advies over variëteiten of snoeiwerk of advies over vorm- en onderhoudssnoei per bessensoort. 
Veel plezier ermee en smullen maar!
Reacties
  • Het water liep me uit de mond bij het lezen van je blog 😊 (Johan)
Geef een reactie